Тенденции в пазара на жилища в София

Тенденции в пазара на жилища в София

14 юли, 2018

Над 70% от имотните сделки в София се сключват на цена до 100 хил. евро. През първото тримесечие на 2018 г. най-голям процент от сделките са се сключвали при средна цена между 50 хил. и 70 хил. евро. Това показват данни на имотни агенции от столицата.

Като общ извод става ясно, че за да бъдат жилищата в София толкова достъпни, колкото преди 1989 г. от гледна точка на съотношение между равнище на работната заплата и стойност на имота, то средната цена на квадратен метър трябва да е около 620 евро за кв. м, а сега тя надхвърля 1000 евро.

Ясно се очертават три вида купувачи на жилищни имоти в София.
- Първите са предимно млади хора на възраст между 30 и 40 години, които имат реална нужда от жилище (около 80% от клиентите),
- вторият тип са хора, които продават жилището си, за да се сдобият с по-голямо,
- а третият – клиенти, които купуват имот с цел инвестиция (около 18%). Това може да означава единствено, че поне още десет години в София и големите градове ще има реална необходимост от закупуване на жилище.

Такива са и очакванията за столицата, като една от причините за запазване на засиленото търсене и факта, че голяма част от сградния фонд е остарял, панелните жилища вече са на близо 50 години, така че собствениците им вероятно ще пожелаят да се преместят в ново жилище. В последните години се появява нова ниша на пазара, свързана с живеещи в чужбина българи, които се завръщат в страната през юли и август и искат да вложат парите си в имоти в родината. В повечето случаи впоследствие те ги отдават под наем или купуват жилище за родителите си.

Разбира се, след покупката на такъв имот идва момента за неговия ремонт и реновация.

Ние имаме дългогодишен опит при извършването на всякакъв вид къртене на бетон, плочки, мазилки, стени и други , и знаем как да подходим, така че Вие клиента да останете доволен.

ПОТЪРСЕТЕ НИ ЗА БЕЗПЛАТЕН ОГЛЕД И ИЗГОТВЯНЕ НА ОФЕРТА!

Искате да изкъртим, изчистим, извозим или да пренесем нещо за Вас?